Hemen hemen hepimiz aldığımız bir kavanozun zamanla kristalize olduğunu görebiliriz ve bu konuda endişelendiğimiz de olmuştur, paniğe gerek yok !!! Gelin hep birlikte balın neden kristalize olduğunu ve bunu nasıl çözeceğimizi inceleyelim.
Sizlerde bizim gibi bala aşık biri iseniz, aldığınız blaın bir süre sonra kavanozun bir kısmı veya tamamının kristalize olduğunu gözlemlemiş ve endişeye kapılmışsınızdır.
Genel olarak kristalize olan bal için şekerlendi bunun içerisinde şeker var tabiri kullanılır ki bu doğru değil. Balın kristalizasyonu doğal bir oluşumdur. Çoğu ham bal kristalize olabilir.
Balın kristalizasyonu; arıların hangi çiçeklerden nektar aldığı lavanta, hayıt, püren, narenciye, kekik vd. etkili olmasının yanı sıra balın içerisinde bulunan proteini, şekeri, enzimi, mineral maddelerinin yoğunluğu da balın kristalizasyonu için etkendir. Ancak bal iki basit şekerden oluşur fruktoz ve glukoz bunların konsantrasyonu ve balın içerisindeki nem değerlerine göre kristalizasyon şekillenir. Genel olarak balın içerisinde fruktoz miktarı fazladır glukoz miktarı fruktoza ne kadar yaklaşırsa balın kristalize olması o kadar çabuk gerçekleşir. Dolayısıyla balların kristalizasyonu farklılık gösterebilir.
Peki bu balın kristalizasyonunu nasıl geciktirebiliriz?
Arıların kovan içi sıcaklığı 35 derecedir dolayısıyla balı dolapta değil daha çok kuru, ışık görmeyen, oda sıcaklığında olan bir yerde saklarsak kristalizasyon sürecini uzatabiliriz.
Balınız kristalize oldu şimdi ne yapmalı ?
Sıcak bir suyun içerisinde (Benmari usulü) bal kavanozunuzu bir süre beklettiğinizde balınız kıvamlı hale dönüşecektir.
Şunu unutmayalım Ham bal; Çeşitli işlemlerden (ısıtma, filtrasyon ve pastorizasyon gibi) geçmemiş kovandaki hali gibidir ve kristalize olabilir.
Köyceğiz balı olarak kovandaki balı en saf ve doğal haliyle sizlere sunuyoruz.